EEN RITUEEL BEGELEIDER DIE BIJ JOU PAST

Als een dierbare van je komt te overlijden dan kom je vaak terecht in een situatie die je nog niet kent en die emotioneel is. Op zo’n moment heb je hulp nodig om alles te ordenen. Misschien wil je zelf eigenlijk wel wat zeggen tijdens de uitvaart maar ben je bang dat je dat niet aankan. Daar wil ik je graag bij helpen. Wil je dat zijn of haar leven in een mooi ‘in memoriam’ wordt beschreven en wil je dat zelf vertellen of door een familielid of vriend(in) laten vertellen? Ook is het mogelijk dat ik dat tijdens de afscheidsceremonie voor je doe of van je overneem als het tijdens de uitvaart echt niet lukt. Ik sta jou en je familie bij in deze moeilijke periode en voeg mij geheel in jullie situatie. Het afscheid moet immers recht doen aan de liefde voor de overledene en aan je eigen gevoel.

Je bent op zoek naar de juiste woorden om hier inhoud aan te geven en daar help ik je graag mee. In situaties waar geen betrokkenheid is van de kerk bij de uitvaart, kan ik indien gewenst, vanuit mijn eigen achtergrond ook invulling geven aan het christelijke geloof tijdens de uitvaart.

EEN PERSOONLIJK EN WARM AFSCHEID

Natuurlijk wil je een afscheid waar je aan kan terugdenken en wat geheel in de stijl van je dierbare overledene is. Vertellen over de liefde voor diegene roept emoties op, die er ook mogen zijn. Soms zijn er ook minder mooie herinneringen en ook die kunnen we samen een plek geven. Door samen te verkennen wie de overledene was en hoe hij of zij in het leven stond komen we tot een persoonlijk, warm en passend afscheid. Met elkaar gaan we op zoek naar datgene wat helpt om de ceremonie op een juiste manier vorm te geven. Dat kan met het levensverhaal, muziek, een zelfgekozen ritueel, een lied, een gedicht of misschien een moment van stilte. 

EEN FLINKE DOSIS ERVARING

Fijn dat je mijn website bezoekt, alhoewel de aanleiding wellicht minder fijn is. Graag nodig ik je uit om mijn website nader te bekijken om te bepalen of ik iets voor je kan betekenen en de recensies te lezen van de nabestaanden die ik heb bijgestaan. Ervaar in de teksten wat het voor hen zo bijzonder maakte om door mij begeleid te worden. Door mijn jarenlange ervaring in de gezondheidszorg heb ik veel meegemaakt met betrekking tot sterven en rouwen rondom ouderen en kinderen. Rouw komt vroeg of laat op ons aller pad en dan is het belangrijk om dat op een goede wijze vorm te geven. Ook in privékring heb ik een en ander meegemaakt en afscheid moeten nemen van dierbaren. Dat alles heeft mij gemaakt tot wie ik ben en zo mag ik onder andere vanuit dat gegeven anderen bijstaan en bemoedigen.

Wie is Martin?

Jarenlang heb ik gewerkt in de gezondheidszorg als verpleegkundige en als manager. Sinds 2018 ben ik een beëdigd trouwambtenaar (BABS) in de gemeente Renswoude en doe ik vrijwilligerswerk in besturen. Door mijn levenservaring heb ik een brede kijk gekregen op het leven. Als familieman, manager in de gezondheidszorg, BABS en door een rol in besturen heb ik een mooie mix aan ervaringen opgedaan die mij ten dienste staan bij het voorbereidingsgesprek en het schrijven van de toespraak bij een uitvaart. Spreken in het openbaar is mij op het lijf geschreven. Ik ben geïnteresseerd in anderen en wil hen graag helpen. 

 

 

Mijn werkwijze

Vaak komt een uitvaartondernemer met het voorstel om een ritueel begeleider in te zetten, maar je kan er natuurlijk ook zelf voor kiezen en contact met mij zoeken of dat de uitvaartondernemer laten doen. Zo spoedig mogelijk kom ik dan naar jou en je familie toe om vrijblijvend kennis te maken en met elkaar vast te stellen of we wel of niet met elkaar in zee gaan. 

Als ik jou en je familie mag bijstaan in deze moeilijke tijden, dan ga ik samen met jou alle wensen inventariseren:

  • wie was de overledene (het levensverhaal);
  • wie gaat er spreken;
  • wat mag er niet gezegd worden;
  • wat is mijn rol;
  • welke rituelen wil je vorm geven;
  • hoe ziet de uitvaartceremonie er in zijn geheel uit.

Als er een ‘in memoriam’ geschreven wordt door mij, dan is het belangrijk dat ik veel te weten kom van de overledene die je zo dierbaar was. Welke rol heeft hij of zij in het leven van de familie en vriendenkring gespeeld? Wat was de maatschappelijke betrokkenheid? Wat kenmerkte hem of haar? Welke unieke eigenschappen had je dierbare? Hierbij spelen emoties een grote rol en daarom probeer ik zo goed mogelijk te luisteren en te verstaan ook naar datgene wat niet wordt gezegd.

Na deze uitvraag ga ik de gevraagde toespraak uitschrijven. Die probeer ik zo goed mogelijk naar jouw wens te formuleren. Je moet herkennen wat jij en je familie hebben verteld. De teksten die ik schrijf, deel ik ruim van tevoren met je zodat je alle tijd hebt om aan te geven of dit is wat je wil. Aanpassingen en aanvullingen verwerk ik geheel naar jouw wens. Tijdens het gesprek wat wij hebben gevoerd hoef je dan niet zo op je woorden te letten omdat je achteraf eruit kunt halen wat je wil. We passen aan totdat jij het gevoel hebt dat het klopt. Dat geeft een ontspannen gevoel tijdens ons gesprek.

Tijdens de uitvaart neem ik de regie, in nauw overleg met de uitvaartverzorger. Wanneer er meerdere sprekers zijn dan bewaak ik de tijd en dat zij niet teveel overlap hebben. Waar nodig begeleid ik de sprekers. Als jij ervoor kiest om zelf te spreken dan ben ik er in de eerste plaats vanzelfsprekend voor jou om je te helpen.   

Een aantal weken na de uitvaart neem ik contact met je op om te vragen hoe het met jou en je familie gaat. Als er nog behoefte is aan een gesprek dan kom ik graag bij je langs. Graag wil ik van je weten hoe je mijn rol hebt ervaren en welke troost de rituelen en de gesproken woorden hebben gegeven.

Wellicht heb je al ervaring met een ritueel begeleider/spreker bij een uitvaart, misschien ook niet. 

Ik ben ervan overtuigd dat wij in nauwe samenwerking veel voor elkaar kunnen betekenen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat wij er samen voor zorgen dat wij de nabestaanden helpen en bijstaan. Zo kunnen we er voor zorgen dat we een nog mooier en betekenisvoller afscheid kunnen realiseren.

Kennis maken?

Mail mij, dan praten we samen over alle mogelijkheden.